5 Redenen waarom jij moet kiezen voor biologisch katoen

5 Redenen waarom jij moet kiezen voor biologisch katoen

Heftig hè? Er is zijn pesticiden residuen aangetroffen in moedermelk. Verderop heb ik een link naar het onderzoek gedeeld. Omdat ik dit vrij "shocking" vind heb ik maar eens vijf 'Feel BETTER..' redenen opgeschreven waarom jij moet overstappen op biologisch katoen.

 

Maar eerst: Overal zie je de opkomst van duurzaam en eerlijk gefabriceerde producten. Gelukkig is de kledingindustrie hier nu ook mee bezig. Al een tijdje moet ik zeggen. Toch is er voor de man nog niet veel keuze. En als je het mij vraagt, helemaal niet in het stijlvolle/business segment.

 

Ik hoor je nu denken: Leuk, maar waarom moet ik voor biologisch katoenen producten kiezen? Dat ga ik je hieronder uitleggen. Het lijkt misschien wat onderwijzend maar heel veel mensen zijn van de volgende punten niet op de hoogte. En dat zie ik het liefst zo snel mogelijk veranderen :D.

 

Zoals gezegd staan hieronder vijf 'Feel BETTER..' redenen. Bij nummer twee vind je de link naar het onderzoek waarin men pesticiden aangetroffen heeft in borstmelk. Veel plezier met lezen. ;)

 

1. Biologisch katoen is beter voor het milieu.

Nog steeds wordt veel kleding gemaakt met behulp van chemicaliën. Zoals Cadmium, fomaldehyde, en weekmakers zoals NFE’s. Geen lekker idee toch? In veel producerende landen wordt het afvalwater zo de rivieren ingegooid. Met alle gevolgen van dien.

 

Bij biologisch katoen, en zeker als het GOTS gecontroleerd wordt, zijn deze chemicaliën verboden. Daarbij worden er strenge eisen gesteld aan de aanwezigheid van andere residuen.

zware chemicaliën uit kledingfabriek

 

2. Biologisch katoen is ook beter voor de boeren.

Biologisch katoen is ook beter voor de boeren. De boeren worden niet blootgesteld aan giftige pesticide dampen. Uit onderzoek van het World Health Organization (WHO) sterven er jaarlijks 20.000 mensen aan aandoeningen gerelateerd aan pesticide dampen.

 

En zoals in het begin al is gezegd zijn er dus pesticiden residuen gevonden in moedermelk. Het onderzoek is gepubliceerd in 2012 en is gehouden in de Urban Bay Area en Salinas Valley in Callifornia. Lees een samenvatting van het onderzoek hier: http://coeh.berkeley.edu/bridges/Spring2012/PesticidesBM.html

 

Aanbrengen van pesticiden (hier gebeurt het bij rijst).

 

Aanbrengen van pesticiden

 

Daarnaast besparen de boeren op het aanschaffen van chemicaliën. En zijn ze niet verplicht om Genetisch gemodificeerde (GMO) zaden te kopen.

 

(In het kort: Uit onderzoek is gebleken dat veel katoenboeren zelfmoord plegen doordat ze vast zitten aan wurgcontracten van GMO zaadfabrikanten.*)

 

GMO zaden, katoenteelt

 

3. Biologisch katoen is vaak beter voor de fabrieksarbeiders.

We zijn bij nummer drie aangekomen. En ik hoor je denken: Wat een vage titel: “Biologisch katoen is vaak beter voor fabrieksarbeiders.”

 

Ik geef je geen ongelijk, maar dit komt omdat het afhankelijk is van de fabriek, en of deze wel of niet ge-auditeerd/gecontroleerd wordt. Veel controle programma’s die gelinkt zijn aan biologisch katoen hebben naast het duurzame/ecologische aspect namelijk ook een sociaal aspect. Een voorbeeld hiervan is GOTS. Daarbij komen ze niet in contact met giftige/bijtende chemicaliën omdat deze verboden zijn.

 

ongekamd biologisch katoen in fabriek

 

4. Biologisch katoen is beter voor jou.

Biologisch katoen is beter voor jou doordat er bij de teelt van biologisch katoen geen pesticiden en zware chemicaliën gebruikt worden. Er blijven daardoor geen irriterende residuen achter. Scientias heeft hier een stuk over geschreven.

 

Een ander pluspunt is dat er gewerkt wordt met een zo’n puur mogelijk product. De vezels van biologisch katoen worden niet aangetast door zware chemicaliën, bijtende zuren of pesticiden. Hierdoor ademt de stof beter.

 

Wel zo lekker als je snel oververhit raakt. ;)

BETTER.. Clothing biologisch katoenen stof

 

En dan het laatste punt voor vandaag. 'Feel BETTER..' Voordeel nummer vijf.

 

5. Zonder moeite doe je iets beter.

Je kan nu denken wat een BS (Bull Shit). Maar ergens klopt het wel. Zonder dat je er veel moeite voor doet help jij namelijk mensen (boeren, fabrieksarbeiders en jezelf) te leven in een betere wereld. Klinkt zoetsappig hè?

 

Goed. Anyway. Je snapt mijn punt denk ik wel.

 

Nadelen (biologisch) katoen.

Toch moet ik ook een kanttekening plaatsen. Er zit ook een nadeel aan katoen, dat geef ik toe. Katoen heeft veel water nodig. In de regel: “Hoe verder oostwaarts (vanuit V.S. gezien, hoe meer water.”) Ik heb wel eens gelezen dat voor één jeans men 15.000 tot 25.000 liter water nodig heeft.

 

Ter beeldvorming. Jij verbruikt per jaar ongeveer 50.000 liter water.

jeans met rits

 

Nu is het wel zo dat biologisch katoen voor het overgrote deel wordt gevoed met regenwater. Maar daar zal ik in een andere blog op terug komen.

 

Dit waren alweer de 5 redenen waarom jij moet overstappen op biologisch katoenen kleding. Vind je dit stuk interessant? Of ben je het met mij eens?

Like ons door op de FB knop de drukken en deel dit dan alsjeblieft op twitter. Hieronder vind je de 'social share buttons'.

 

Alvast ontzettend bedankt.

 

Groeten,

Roderick

 

* Bekijk de documentaire: The True cost op Netflix.

 

p.s. Speciaal voor de bewust man hebben we een Duurzame Stijlgids gemaakt. Met onder andere een lijst met duurzame merken..Download hem >>hier<<

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »