Het overhemd, van ondergoed naar statussymbool tot uiteindelijk stijlsymbool

Het overhemd, van ondergoed naar statussymbool tot uiteindelijk stijlsymbool

Wat ooit als ondergoed gedragen werd wordt nu gezien als stijlvol. Het overhemd in volle glorie. Je leest hier alles over de verschillende onderdelen. Hoe het overhemd moet zitten. En de korte geschiedenis.

Het overhemd, van werkhemd via statussymbool naar stijlsymbool.

Het overhemd is geëvolueerd van werkhemd naar stijlsymbool. Daarbij is het één van de meest gecompliceerde kledingstukken dat er is. Hieronder lees je alles over het overhemd. Van staander tot manchet en van Yoke tot pasvorm. Veel plezier.

 

Korte geschiedenis van het overhemd.

Hoe zag het eerste overhemd eruit?

Laten we beginnen met een korte geschiedenis. Het overhemd is al zo oud als de weg naar Rome. Al was het shirt nog niet zo gecompliceerd en ontwikkelt als nu. Het bestond uit een T vormige lap dat door een (lederen) touw strak om de middel werd gebonden.

Het overhemd in de middeleeuwen t/m 18e eeuw


middeleeuws overhemdIn de middeleeuwen kreeg het overhemd al meer de vorm zoals wij deze vandaag de dag kennen. Toch werd hij vooral als ondergoed gedragen. Dit duurde overigens tot midden 1900.

Van de middeleeuwen tot in de gouden eeuw ontwikkelde zich de plooikraag of molensteenkraag. Dit waren vaak losse delen die men aan elkaar zette.

Molensteenkraag of plooikraag

Na de flamboyante kraagstukken ontwikkelde de kragen zich tot hoe wij ze nu kennen. Ook vandaag de dag zijn er nog genoeg verschillende kragen. Dat lees je verderop.

 

Het overhemd als werkhemd voor de arbeidersklasse.

Hoewel tegenwoordig het overhemd als stijlsymbool wordt gezien was het in de 18 en 19e eeuw een hemd voor de werkende bevolking. Hij zat ruim, had geen of een slappe kraag en was niets zoals wij hem vandaag de dag zouden omschrijven.

 

Het (witte) overhemd werd als status symbool gebruikt.

In de 19e en 20e eeuw ontstond het overhemd zoals wij hem nu kennen. Daarbij werden witte kragen en manchetten gezien als status symbool. Deze waren tot +/- 1930 dan ook vervangbaar. In die tijd werden veel kragen en manchetten van linnen gemaakt. De zuinige man koos voor een goedkopere stof omdat de manchetten en kragen nog wel eens vervangen moesten worden.

  

Anatomie van het overhemd, het hemd zoals wij die nu kennen met alle onderdelen.

Lees onder deze afbeelding een uitleg van de belangrijkste overhemd onderdelen.

 Anatomie, de verschillende onderdelen van het overhemd

 

Wat is de Yoke op een overhemd?

De Yoke is het onderdeel van het overhemd dat de rugpand, mouwen, kraag en staander(boord) met elkaar verbindt. Er zijn twee manieren om een Yoke te maken:

 

  1. De enkele Yoke: Dit is de meest voorkomende en zie je eigenlijk op elk (dress) overhemd.
  2. De dubele Yoke: Dit wordt gezien als de klassieke, duurdere Yoke. Er wordt namelijk meer stof gebruik en het is technischer, dus moeilijk om deze Yoke te maken.

 

Wat is grote verschil tussen een enkele en een dubbele Yoke?

dubbele yoke op een overhemd

 

Dit is het leuke, althans dat vind ik. Zoals je ook op de foto’s hieronder ziet lopen de strepen niet horizontaal of verticaal. Dit heeft te maken met het feit dat de stof in een hoek is vastgemaakt. Hierdoor is de stof beter rekbaar.

 

Dit is vooral het geval bij ‘broadcloth’ en ‘plainweave’ stoffen. Deze stoffen hebben geen rek in horizontale en verticale richting. Dit komt doordat de schering en inslagdraden om en om door elkaar geregen zijn.

Kortom, door de dubbele Yoke in een lichte hoek vast te maken geeft dit meer bewegingsruimte.

Waarvoor zitten er rugplooien in het overhemd.

De rugplooien in een overhemd zijn niet standaard. Je ziet ze niet op bovenstaande foto’s. Hoe komt dit?

 

De rugplooien creëren ruimte. Als je tijdens het werk veel moet bewegen kan het fijn zijn om een overhemd te hebben met rugplooien. Daarom vind je ze voornamelijk op overhemden die casual gedragen worden.

Is een overhemd met coupenaden altijd slimfit?

Nee. Een overhemd met coupenaden is niet standaard slimfit. Dit is puur psychisch. Dit heeft te maken met de stofbreedte op het rugpand en de breedte van de twee voorpanden.

 

Waarvoor dienen de coupenaden dan hoor ik je zeggen. De coupenaden dienen zeker wel om het overhemd te tailleren. Maar omdat bijna elke fabriek en kledingmerk met andere maten werken is slimfit bij de één, “normaal” bij de ander.

 

Heb je een overhemd met coupenaden maar is deze te groot? Dan is de kans aanwezig dat de kleermaker ervoor kiest om het overhemd over de zijnaden in te nemen. Dit is duurder, maar zorgt ervoor dat de verhoudingen van het overhemd gelijk blijven.

Staart

Niet alleen dieren, maar ook een overhemd kan een staart hebben. Dit vind je vaak bij de langere dress overhemden. De staart zorgt dat het overhemd minder snel uit de broek komt.

Wat is een staander in een overhemd?

De staander is het gedeelte dat de kraagbladen aan het overhemd vastmaakt. Een paar jaar geleden was het helemaal hip om hoge boorden te hebben met meerdere knopen. Bij zulke boorden heb je een hoge staander nodig. Je kan ook zeggen dat de staander het kraagblad als het ware laat staan.

Welke verschillende manchetten zijn er?

Er zijn door de jaren heen heel wat verschillende manchetten geweest. Hieronder vind je een groot aantal.

verschillende overhemd manchetten

 

Tegenwoordig vind je de 3 knoops manchetten niet meer. Godzijdank, als je het mij vraagt. Mijn persoonlijke favoriet is de 1 knoops manchet met de afgesneden hoek.

 

Is er verschil tussen formele en informele manchetten.

Dit verschil wordt steeds kleiner. Het echt grote verschil zit tussen de dubbele manchet (french cuff) en de rest. De dubbele manchet wordt echt gezien als een formele manchet. Veel mensen zeggen dat je dubbele manchet met een colbert moet dragen. Van mij mag dit best zonder. Als het overhemd maar goed op het lichaam aansluit.

 

Als je kijkt naar de overige manchetten dan wordt de afgesneden manchet (1 buton angle) vaak bij dress hemden gebruikt. De afgeronde manchet zie je meer bij casual hemden. 

 

Welke overhemdboorden worden er nog veel gedragen?

Er zijn in de loop van de tijd heel veel overhemdboorden gebruikt. Ik heb voor jou een klein overzicht gemaakt van overhemdboorden die nog wel voorkomen en van overhemdboorden die weinig voorkomen.

Buiten deze lijst zijn er zeker nog ander overhemdboorden op te noemen. Zo mist hier de 'wide-spread'.

overhemd boorden die nog wel gedragen worden

Hidden button:

Dit is eigenlijk een button down overhemd maar dan met verborgen knopen. Deze boord heeft mijn voorkeur boven de normale button down. De verborgen button down wordt wel met das gedragen maar ik wil het je niet aanraden. Het is een leuke boord bij een casual overhemd.

 

Cut away:

Mijn old time favorite. Stijlvol en casual zeer goed te combineren. Zoals je kan lezen in stijltip #4 gezichtsvorm. Is dit niet de beste boord voor mij. Toch vind ik persoonlijke smaak belangrijk en trek ik mij van de ‘regels’ niet veel aan. Draag de cut away het liefst met een mooie dikke winsdsor. Maar ook casual staat hij zijn mannetje.

 

Wing up of ook wel de vadermoorder:

Een van de meest klassieke boorden. Wordt eigenlijk tegenwoordig alleen nog gedragen met een vlinderdas. Het verhaal gaat dat de ‘wings’ achter de vlinderstrik horen. Hierdoor blijft de vlinderstrik mooi staan.

 

Classic, normal spread:

De meest voorkomende en waarschijnlijk ook de meest gebruikte. De classic of normal spread kan goed worden gecombineerd met een four in a hand of enkele windsor.

 

Button down:

De meest casual overhemdboord. Zeer veel gedragen in Amerika. Daar draagt men deze boord zowel formeel als informeel. Ik wil je aanraden deze boord alleen informeel te dragen. Een das komt bij andere overhemden veel meer tot zijn recht.

 

Dan zijn er ook nog overhemden die we eigenlijk nooit meer zien of dragen.

overhemdboorden die nooit meer gedragen worden

 

Band, staander:

Dit is eigenlijk een boord zonder kraagblad. Het doet mij denken aan de oosterse monniken. Op zich leuk. Maar je komt deze boord in het westerse kledingbeeld niet tegen.

 

2 Buttons down:

Waarom maken van een enkele knoops button-down geen dubbele. Wellicht dat dit een paar jaar geleden nog veel voor kwam. Nu kan het echt niet meer.

 

2 Button Italian, Karl Lagerfeld boord:

Dit is een overhemdboord dat veel gedragen wordt door Karl Lagerfeld. Hij combineert dit vaak met een stropdas. Een zeer uitgesproken overhemdboord. Je moet er van houden.

 

2 Button cut away:

Wat men dacht bij de 2 buttons down, dacht men hier waarschijnlijk ook. Met een das ziet het er waarschijnlijk niet heel stijvol uit. Maar casual staat het beter. Hierbij geldt ook. Deze tijd is voorbij en het duurt waarschijnlijk weer 10 a 15 jaar voor het weer in komt. Berg dit overhemd voor nu dus nog maar even goed op.

 

2 Button Collar:

Moet ik er nog iets over zeggen?

 

Classic narrow, forward pointed:

Een zeer oude boord die tegenwoordig eigenlijk niet voorkomt. Hij heeft relatief lange kraagbladen en weinig ruimte voor een das.

 

Waar moet je op letten bij het dragen van een overhemd?

Aan de hand van onderstaande pictogram van Real Man Real style loop ik de belangrijkste punten bij langs.

 

Hoe moet een overhemd zitten, waar moet ik op letten?

Waar moet ik op letten bij de overhemdboord?

Casual:

Zoals hierboven uitgelegd. Zorg dat de kraagbladen niet afstaan of gaan ‘krullen’.

 

Formeel:

Zorg dat de bovenste knoop dicht kan. De boord zit goed als je nog twee vingers tussen je hals en de boord krijgt.

Waar moet ik op letten bij de schouders?

Zorg dat de schoudernaad over de buitenkant van je ‘schouderdak’ loopt. Dit is het laatste harde gedeelte van je schouder voordat je bovenarm begint.

Waar moet ik op letten bij mijn middel?

Tegenwoordig mag alles mooi slank zitten. Maar zorg dat het niet te strak wordt. Overleg dit met je kleermaker. Zie je de stof op je buik trekken. Dan weet je dat hij te krap zit.

Hoe moeten de manchetten van mijn overhemd zitten?

De manchetten horen op de muis van duim te vallen. Of net over de knobbel op je pols. Zo kan je ook de juiste lengte meten:

Houd de armen langs je lichaam. Houd je hand horizontaal. Valt de manchet dan op de bovenkant van je hand dan is de lengte goed.

Valt de manchet over je hand dan is de mouw iets te lang. Dit kan je verhelpen (zonder kleermaker) door de manchet iets strakker te zetten. Vaak heeft de manchet een extra knoop waarmee dit kan.

Hoelang moet het overhemd zijn?

De lengte van het overhemd verschilt per stijl.

 De casaul overhemden vallen korter. Deze mogen tot net over je riem vallen.

 Dress overhemden zijn langer en vallen tot halverwege de heup. Dit voorkomt dat  het overhemd snel uit de broek komt.

 

Overhemden die je zowel casual als zakelijk kan dragen.

BETTER.. verkoopt overhemden die je zowel zakelijk als casual kan dragen. Een overzicht van de overhemden vind je hier.

 

Heb je nog vragen of opmerkingen

Stuur een e-mail naar: info@better-clothing.nl

 

Groeten,

 

 Roderick

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »