Wat is duurzaam en wat is duurzaamheid in de mode

Wat is duurzaam en wat is duurzaamheid in de mode

Wat is Duurzaam?

 

Duurzaam is een hip woord. Je wordt er tegenwoordig mee dood gesmeten. Ik ben daar ook schuldig aan. Maar wat is duurzaam? En waarom is het zo’n hype?

 

Duurzaam, het woord kennen we allemaal. Zeker na de verontrustende documentaires zoals “The inconveniant truth” van Al Gore. Of “Before the flood” van Leonardo Di Caprio. Deze documentaires laten zien wat er met de wereld gebeurt. En welke invloed wij hierop hebben.

 

Als reactie hierop zoeken we oplossingen. Deze oplossingen worden vaak bestempeld als een ‘duurzame’ oplossing. Maar klopt dit wel?

 

Ik heb de dikke van Dale er maar even bij gepakt.

 

duur·zaam (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord; vergrotende trap: duurzamer, overtreffende trap: duurzaamst)

1

lang durend

2

weinig aan slijtage of bederf onderhevig

3

het milieu weinig belastend

 

Zoals je ziet zijn er meerdere betekenissen van het woord duurzaam. Het is op veel onderwerpen toepasbaar. Daarom kom je dit woord ook zo vaak tegen.

 

Doel van duurzame initiatieven

Het doel van duurzame initiatieven is in elke branche hetzelfde. Door middel van deze initiatieven wil men de impact op het milieu of leefomgeving zo klein mogelijk maken.

 

 

De laatste tientallen jaren is het belang van mens en natuur ondergeschikt gesteld aan de vraag die wij hadden naar bepaalde producten. Deze moesten zo snel en goedkoop mogelijk gemaakt worden. Ten koste van mens en natuur.

 

Consumptie Maatschappij

We leven tegenwoordig in een consumptie maatschappij. De kans dat dit op zeer korte termijn verandert lijkt mij niet groot. Toch is er wel een steeds grotere groep die nadenkt over zijn of haar bijdrage aan de negatieve effecten op de wereld.

 

Deze mensen zijn op zoek naar duurzame oplossingen voor huidige problemen.

Voorbeelden hiervan zijn slimme thermostaten. Electrische auto’s. Biologisch eten. En biologisch katoenen kleding.

 

 Tesla duurzame auto

 

Techniek en innovatie door duurzaamheid

Doordat er we steeds duurzamer willen worden, ontwikkelen we hiervoor nieuwe technieken. Dit komt de innovativiteit ten goede.

 

Nieuwe machines worden ontwikkeld en vervuilende machines worden verbeterd.

 

Denk bijvoorbeeld aan steeds sterker wordende zonnecollectoren en elektrische batterijen (voor auto’s) die steeds krachtiger worden. Je kan zeggen dat duurzaamheid en innovativiteit hand in hand gaan.

 

Groene of duurzame producten

Een ander woord dat veel gebruikt wordt voor duurzaam is groen. Persoonlijk heb ik een heel ander beeld bij groene producten dan duurzame producten. Jij misschien ook wel.

 

Bij duurzaam denk ik meer aan grote bedrijven, innovatieve ontwikkelingen. Bij groen denk ik aan biologisch voedsel, zelfvoorzienend en reduceren van eigen afval.

 

Als je kijkt naar de intentie en resultaat dan betekent groen en duurzaam zeker wel hetzelfde.

 

afvalscheiding 

 

Circulaire Economie

Circulaire economie is een term die de laatste jaren flink in opkomst is gekomen. Hierbij wordt er van afval weer nieuwe dingen gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan oude overhemden die gebruikt worden om ondergoed van te maken. Of oude pakken die ‘ontsponnen’ worden om van de garen stropdassen te maken. Zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen.

 

Wat ook binnen circulaire economie valt is het verminderen van afval. Of beter. Het gebruiken van afval. Een voorbeeld hiervan is het gebruiken van de stukken stof dat overblijft na het uitsnijden van patronen. Deze stukken worden ‘vervezeld’. Dit betekent dat de stof helemaal uit elkaar gehaald wordt. Hierna worden de vezels tot nieuwe stoffen gesponnen.

 

Verduurzaming van de mode

De mode wordt gezien als één van de meest vervuilende industrieën in de wereld. Het is dan ook hard nodig dat hier verduurzaming optreed. Gelukkig zijn er steeds meer duurzame alternatieven te vinden.

 

 Katoen op hand kevers op plant

 

Een paar goede alternatieven zijn bamboe en biologisch katoen. Bamboe groeit heel snel en heeft geen pesticiden nodig. Het nadeel van bamboe is dat het viscoseproces veel chemicaliën gebruikt. Bij BETTER.. wordt dit in een ‘closed loop’ gedaan waardoor giftige chemicaliën niet in de natuur terecht komen. Wil jij een Fair Trade bamboe t-shirt van BETTER.. klik dan hier.

 

Naast bamboe is biologisch katoen ook al veel duurzamer dan regulier katoen. Kies wel voor GOTS biologisch katoen. Als jij kiest voor een regulier katoen overhemd is de kans groot dat dit geverfd is door azo verfstoffen. Deze kunnen zware (giftige) chemicaliën bevatten.

 

Bij GOTS is dit niet het geval. Alle gebruikte verf is vrij van zware chemicaliën en is 100% veilig. Bij BETTER.. komen alle truien en overhemden uit fabrieken die gecontroleerd worden door GOTS.

 

Kortom. Duurzaam is een heel breed begrip dat veel gebruikt kan worden. In de mode is dit begrip aan een opmars bezig. Er worden jaarlijks meer initiatieven en alternatieven verzonnen. Ik wil hier met BETTER.. aan bijdragen.

 

"De man een beter alternatief bieden. Stijlvolle, eerlijke en duurzame kleding."

 

Groeten,

Roderick

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »