Weven, hoe doet men dat?

Weven, hoe doet men dat?

Weven is een manier om stof te maken. Hierbij worden horizontale door verticale garen geregen. Vroeger deed men dit met de hand. Tegenwoordig zijn er verschillende weefmachines.

Geweven stoffen zijn stoffen die gebruikt worden voor bijvoorbeeld overhemden, tafellakens, jassen, broeken en beddengoed. Tegenwoordig zijn er verschillende manieren waarop een stof geweven kan worden. Maar vroeger deed men het op één manier.

 

Er zijn stoffen terug gevonden die wel 9000 jaar uit zijn. Maar hoe weefde men toen?

 

Weven is eigenlijk sinds het bestaan van de mensheid onveranderd gebleven. Hoewel, als we het over weven zelf hebben. Hierbij worden horizontale (inslagdraden) door de verticale (scheringdraden) geregen. Het spreekwoord: “schering en inslag” komt uit de weverij.

 

Is weven zo oud als de mensheid?

Je kan zeggen dat weven zo oud is als de mens. Als er gekeken wordt naar de eerste manden dan klopt dit ook wel. De manden zijn gemaakt van geweven takken of riet. Deze techniek paste men later toe op lijnzaad en hennep. Hiervan werden de eerste stoffen van geweven.

prehistorisch weven, schering en inslag draden aan een boom

Er gaan geruchten dat dit gebeurde zoals op de foto hierboven. Scheringdraden werden met een gewicht (steen) aan takken gehangen. Hier werd met de hand het inslagdraad tussendoor geregen.

 

Tegenwoordig wordt het natuurlijk op een hele andere manier gedaan. Onderstaand vind je een aantal weefgetouwen door de jaren heen.

weefgetouw uit de prehistorie

Prehistorisch weefgetouw

 

handweefgetouw uit de 17/18e eeuw

17/18e eeuws handweefgetouw

 

Commercieel 20 eeuws weefmachine

commercieel weefmachine 21e eeuw

  

Welke verschillende weefmachines zijn er?

Mede door de industriële revolutie hebben de weefgetouwen een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Als snel sprak men over weefmachines. De hand werd vervangen door een schietspoel. Zie ook deze video.

 

Het inslagdraad kan op verschillende manieren worden ingebracht: Via een schietspoel. Een projectiel. Met grijpers. Luchtdruk. Of met een waterstraal.

Projectielweefmachine

Met de projectielweefmachine blijven we het dichts bij de originele weefmachines. Hier wordt het projectiel met een soort hamer door de scheringdraden geslagen. Doordat het projectiel lichter is dan de originele schietspoel, kunnen er bredere stoffen geweven worden. Als nadeel heeft deze weefmachine dat niet alle garen geweven kunnen worden. Dit zijn vooral de zwaardere garen.

Grijperweefmachine

De grijperweefmachine kan de meeste garensoorten verwerken. De brede grijperweefmachines werken met twee grijpers. Beide reiken tot het midden van de machine. Het inslagdraad wordt dan door de ene grijper tot het midden gebracht waarbij de andere grijper deze overneemt.

Bij de smallere grijperweefmachines wordt gebruikt gemaakt van een enkele grijper.

Waterstraalweefmachine

Zoals de naam al suggereert wordt met de waterstraalweefmachine gebruik gemaakt van water. Het inslagdraad wordt met behulp van water door een zo genoemde sprong gespoten. De waterstraalmachine heeft een hoge productiesnelheid maar kan alleen synthetische stoffen weven.

Luchtweefmachine

Net als de projectielweefmachine kan de luchtweefmachine geen zware garen weven.
Maar doordat de luchtweefmachine een hoge productiesnelheid heeft wordt hij veel gebruikt. Bij deze weefmachine wordt door middel van luchtdruk het scheringdraad door een buisje geschoten.

 

Afwerking

Er zit verschil in afwerking tussen de oude weefgetouwen en de moderne weefmachines:

 

De oude weefgetouwen hebben nog een zogenoemde zelfkant. Dit komt doordat de inslagdraden niet afgeknipt werden maar “door werden gesponnen”. 

 

De nieuwe weefmachines gebruiken ‘losse’ inslagdraden. Deze inslagdraden worden met nylondraad afgebonden. Draaihevels noemt men dit.

 

De meest voorkomende geweven stoffen zijn: Poplin, Oxford en Twill.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »