Stijltip #6 Welk overhemdboord moet je kiezen.

Stijltip #6 Welk overhemdboord moet je kiezen.

Welk overhemdboord draag je wanneer en uit welke onderdelen bestaand een overhemdboord eigenlijk.

In Stijltip 6 gaan we het hebben over welk overhemdboord jij moet kiezen. In Stijltip #4 leg ik uit welke boord het beste past bij je gezichtsvorm. In dit artikel gaan we de boord helemaal doorlichten. Je leert zeker nieuwe dingen!

 

Waar moet je op letten bij het dragen van een overhemdboord?

Maar eerst, waar moet je eigenlijk op letten bij het dragen van een overhemdboord? Onthoud dit: Hij moet comfortabel zitten en tegelijk stijlvol ogen. In Stijltip #5 leer je, hoe je zelf je boordmaat opmeet en dus zorgt voor een goed aansluitende overhemdboord.

 

Zorg dat de boord mooi aansluit op je hals.

Dit is ook direct het eerste punt. Zorg dat de boord goed aansluit op je hals. Dit kan je controleren door hoogstens twee vingers tussen je boord en hals te schuiven.

 

Als meer vingers tussen de boord en je hals passen dan heb je waarschijnlijk een te grote maat. Dit oogt niet stijlvol en zeker niet sexy. En stiekem willen we dat wel.

 

Zorg dat het kraagblad niet afstaat van de staander.

Draag jij je overhemd casual, dus zonder das? Kijk dan even naar de foto hieronder. Hier zie je dat het kraagblad van de staander afstaat en als het ware ‘rolt’. Dit ziet er niet mooi uit. Probeer dit te voorkomen.

 

kraagblad dat van de staander afstaat en rolt

 

Draag de juiste boord voor de juiste gelegenheid.

Hiermee wil ik zeggen dat je voor een ‘black-tie’ feest geen button down overhemd draagt. Elke boord heeft namelijk een bepaalde uitstraling. Voor casual gelegenheden kan een button down prima. Voor white- en black-tie 'feesten' draag je een wing collar. Deze wordt in het Nederlands ook wel vadermoorder genoemd. Kies bij zakelijke bijeenkomsten voor een normal spread, wide spread of cut-away.

 

Wat zijn de meest voorkomende overhemdboorden?

Met de bovengenoemde overhemdboorden heb ik ook wel de meest bekende gehad. Zeker in Nederland. Ik zal ze hieronder nog even visueel uiteenzetten.

Wing collar of wel vadermoorder.

wing collar, vadermoorder, vlinderdas boord, black tie, white tie

 

De vadermoorder is een boord dat gebruikt wordt bij white- en black-tie evenementen. Het is een boord die alleen in combinatie met een vlinderdas gedragen wordt.

 

Bij black-tie feesten is het de laatste jaren meer geaccepteerd om een normal of wide spread te dragen.

 

"Normal spread" overhemdboord.

Dit is een stijlvolle klassieke boord en wordt veel in Nederland verkocht. Draag deze overhemdboord niet met dikke en grote dasknopen.

 

normal spread, normale boord, gewone overhemdboord

 

"Wide spread" overhemdboord of English spread.

Misschien wel de meest voorkomende boord. En zeer stijlvol. Deze boord is ontwikkeld om voor dikkere dasknopen, waaronder de dubbele windsor. Draag deze boord ook gerust zonder das. Combineer hem met een leuke blazer of draag hem casual op een spijkerbroek.

 

wide spread, brede boord

 

Cut-away overhemdboord of Italian spread.

Deze boord is de afgelopen jaren enorm in populariteit gestegen. Het is mijn persoonlijke favoriet. Naar mijn mening is hij zowel casual als zakelijk goed te combineren. De cut-away vind je tegenwoordig veel op de vrolijke casual hemden uit Italie.

 

cut away boord, boord met veel ruimte voor een das

De button-down overhemdboord.

De button-down overhemdboord is de meest casual boord die tegenwoordig gebruikt wordt.

 

De kraagbladen zijn niet of heel licht verstevigd. Om opkrullen van de kraagbladen tegen te gaan worden deze vastgezet op het overhemd. Dit gebeurt door middel van knopen. Vandaar de term, button-down.

 

Hoewel het in Amerika heel normaal is, wil ik je niet aanraden om een button-down overhemd met een stropdas te dragen.

 

button down overhemd boord

 

Wat wordt bedoeld met de spread?

De spread is eigenlijk het gedeelte tussen de kraagbladen aan de voorkant van de boord. In het Nederlands zou je kunnen zeggen de “wijdte”.

 

De spread is ontstaan om de dasknopen meer ruimte te geven. Tegenwoordig draagt de spread ook bij aan de algehele look die je als drager wilt bereiken.

 

Zo is de cut-away wat speelser en meer casual dan een normal spread overhemd.

 

kraagonderdelen, staander, spread, kraagbladen

  

Wat is een staander?

De staander is het verbindstuk tussen de kraagbladen en het overhemd. De hoogte van de staander zorgt samen met de spread voor de ruimte die je hebt voor een overhemdknoop.

 

Wat is het kraagblad van een overhemd.

Het kraagblad zorgt voor de look van de boord. Zachte kraagbladen geven een casual uitstraling terwijl verstevigde kraagbladen formeler ogen.

 

Door de vorm van de kraagbladen te veranderen krijg je een normal spread, cut away etc.

 

Deel dit als je het interessant vond.

Bedankt,

Roderick

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »