Stijltip #7 een manchet, wat is dat?

Stijltip #7 een manchet, wat is dat?

De manchet is het stuk stof aan de einde van de mouw. Vroeger was dit een los stuk stof dat ter bescherming om de mouw geslagen werd. De manchet niet meer een los stuk stof, maar iets waar jij je mee kan onderscheiden. Tegenwoordig vind je vele verschillende manchetten.

Dit zijn de meest voorkomende manchetten.

De meest voorkomende manchetten zijn de enkele manchet en de dubbele manchet.

 

De enkele manchetten zoals we die vandaag de dag veel zien.

De enkele manchetten vind je in verschillende uitvoeringen:

 

Recht: Dit is de manchet zonder specifieke afwerking. Recht toe, recht aan. Let op de dubbele knoopjes zodat je de manchet kan verstellen. Bekijk hier mooie overhemden met een recht manchet

 

enkele manchet, recht afgewerkt, biologisch katoenen overhemd

 

Afgekant: Geeft een stijlvol, zakelijk uiterlijk.

 

Rond: Deze afwerking zie je veel bij de casual overhemden en komt speels over. Bekijk de overhemden van BETTER.. met rond afgewerkte manchet.

 

 enkele manchet, rond afgewerkt van biologisch katoen

 

De dubbele manchet of French cuff

Ook bij de dubbele manchet is het mogelijk om verschillende afwerkingen te hebben. Zo heb je keuze uit een afgerond, afgekant en recht model. In tegenstelling tot een enkele manchet is er geen onderscheid tussen zakelijk of casual.

 

Draag je bij verschillende gelegenheden ook verschillende manchetten?

De scheiding tussen formeel en casual wordt steeds kleiner. Daarom is er ook geen regel die je verteld wanneer je welk manchet moet dragen. Zelfs voor black-tie is de dubbele manchet niet meer standaard.

 

Er is één uitzondering. Dat is white-tie, hierbij wil ik je echt adviseren om een vadermoorder met dubbele manchet te dragen. Naar mijn weten bestaat er overigens niet eens een overhemd met vadermoorderboord en enkele manchetten.

 

dubbele manchet, biologisch katoen

 

Wanneer zit een manchet goed?

Een manchet zit goed als deze op zijn plek blijft zitten. De ‘plek’ van de manchet is net boven het begin van de duim. Of 1 a 2cm over de knokkel.

 

De manchet hoort niet te verschuiven als jij je arm buigt. Gebeurt dit wel, dan kan het zijn dat de mouw te kort is, of te strak zit.

 

Waar komt de naam manchet vandaan?

Manchet komt uit het Frans, vrij vertaald betekend het boord aan een mouw. Naar het schijnt is het een verkleinwoord van manche wat mouw betekend. Vroeger was de manchet (kleine mouw) los van de ‘grote’ mouw. Tegenwoordig zitten alle manchetten vastgemaakt aan de mouw.

 

Nog een ander leuk feitje. Vroeger kon je de ‘stand’ van een persoon aflezen aan de witte kleur van zijn manchetten. Had een persoon witte manchetten, dan was hij van hoge komaf. Had een persoon vieze manchetten, dan was het een arbeider en had deze geen geld om zijn manchetten regelmatig te wassen.

 

Deel dit op Social media!

 

Groeten, Roderick

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »